header header
Зпомнить меня
Войти на сайт можно используя свою учётную запись на любом из перечисленных ниже сервисов:
vk fb yandex mailru Ok Google

Молитвослов
Акафистник
Ветхий Завет
Новый Завет
Православная Библиотека - Акафистник


Акафист Пресвятой Богородице перед Ея иконой, именуемой "Неопалимая Купина"




Акафист Пресвятой Богородице перед Ея иконой,
именуемой "Неопалимая Купина"

Кондак 1

Взбранной Воеводе, Пречистой и Богообрадованней Деве Бого; родице, огнезрачныя иконы Своея явлением обрадовавшей Церковь Христову и ею от огненнаго запаления защищающей верныя, похвальное возглашаем пение, Ты же о, Богомати Купина нео; палимая нами именуемая, яко имущая державу непобедимую и милосердие многое, ускори на помощь к нам, требующим Твоего заступления, и от всяких бед свободи зовущих Ти: Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Икос 1

Ангелов Царице и всея твари Владычице Госпоже Богородице, от Ангельских ликов горе приемлющая хвалебное пение, сподоби и нас земных и перстных возносити к Тебе гласы хвалы благодарения за премногую милость Твою к роду человеческому. И аще недостойны есьми пети Тя по достоянию, обаче Ты, яко Благая, не возгнушайся наших недовлеющих похвал: и яко Сын Твой две лепте вдовицы милостивно прият, тако любо благоутробно услыши нас, со умилением Тебе вопиющих: Радуйся, Огнь Божества во чреве Твоем неопально носившая; Радуйся, Спасителя падшему человечеству рождшая. Радуйся, силу адову пречистым рождеством Твоим упразднившая; Радуйся, Адама и Еву древняго проклятия свободившая. Радуйся, вочеловечению Единаго от Троицы непорочно послужившая; Радуйся, Творца Небесе и земли безсеменно воплотившая. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 2

Видя Моисей на Синаи купину огнем горевшую и не сгоравшую ужасеся, и се бысть Глас к нему Божественный от купины: иззуй сапог от ногу твоею: место бе, на нем же ты стоиши, земля Свята есть. Сего послушая и мы смиреннии таинство воплощения Бога Слова от Пречи; стыя Девы, чудом неопалимыя Купины прообразованное, исповедуем и со страхом поклоняемся месту явления Божия, зовуще Зиждителю всяческих: Аллилуиа.

Икос 2

Разум человеческий не может постигнуть таинство смотрения Божия, от сложения мира, искупления падшаго человечества пред; определившаго в Совете Предвечном Триипостаснаго Божества: обаче Духом Святым вдохновении, святии Божии Пророци издалече предзряще чудо чудес, яко Творец рабий зрак восприимет, спасти хотя дело рук Своих от погибели вечныя, возвещаху прообразы и пророчествы неложными, имущее совершитеся искупление рода человеча обетованным Искупителем. Ему же Ты, Всечистая, плоть взаимодавши, сподобилася еси быти Материю Господа Твоего, внушающаго нам вопити к Тебе: Радуйся, огнезрачная Палато на Херувимах Седящаго; Радуйся, светоносная ложнице Серафимы Повелевающаго. Радуйся, одре Царя Великаго верху горы небесныя; Радуйся, Престоле одушевленный обладающаго горними и дольними. Радуйся, киоте освященный Божества, Святая святых Больший; Радуйся, стамно всезлатая, в ней же манна спасительная уготовася, плоть и кровь Божественнаго Агнца. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 3

Силою Всевышняго действуя, Владычице Преблагая, силу есте; ства огненнаго укрощаеши святою иконою Твоею, и многая чудеса ею соделываеши во вселенной. Темже род христианский ублажает Тя гласы хвалебными и в бедах внезапных, наипаче же во время огненнаго запаления к Тебе молитвенно притекает, приемля помощь от Тебе благовременну. Сего ради благодарственно вопием прославльшему Тя Царю Славы Христу: Аллилуиа.

Икос 3

Имея любовь велию к людям искупленным честною Кровию Сына Твоего и Бога, Богомати Пречистая, прияла еси от Него власть строити и покрывати род христианский: Ты бо грешником еси Споручница покаяния их пред Творцем, ненадежным Надеждо спасения, бедствующим Помоще скорая, погибшим Взыскание державное, и всякому миру Покров. Тебе милосердой и благолюбивой Заступнице нашей за любовь любовию воздающе, смиренномудренно глаголем: Радуйся, Радосте всемирная, еюже слезы отъемлются от очес страждущих и скорбящих; Радуйся, прибежище благоотишное, в немже спасаются обуреваемии бурею страстей житейскаго моря. Радуйся, умолительнице всемогущая праведно движимаго на нас гнева Божия; Радуйся, пламень огня угашающая росою молитв Твоих у Престола Вседержителя. Радуйся, от грома и молнии соблюдающая предстательством Твоим небесным; Радуйся, помощь Твою святую благовременно подающая всякой душе, верно Тебе молящейся. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 4

Буря огненная егда найдет на нас внезапно и пламень грады и веси наша обымет, тогда, Госпоже Всемилостивая, ускори на по; мощь к нам безпомощным и иконою Твоею честною защити и избави нас от огненнаго наказания, егоже сотворихомся достойни грех ради наших, Тебе бо грешнии и имамы Заступницу непостыдную, на Тя упование наше возлагаем и прославляюще силу молитв Твоих рождшемуся от Тебе Силу мира зовем: Аллилуиа.

Икос 4

Слышим и видим чудеса велия от иконы Твоея бываемыя, Царица наша Всеблагая, юже даровала еси нам во утешение и защиту в несчастиях: се бо и всепоядающий огнь изнемогает в силе своей, пред силою благодатною Твоего Пречистаго образа якоже многажды видехом и испытахом, неопалимою Купиною Тя именующе в изображении сего Твоего образа, и пред ним Тебе воспевающе гласы хвалебными сице: Радуйся, Молитвенница неусыпающая ко Христу Богу, на милость к нам Его преклоняющая; Радуйся, кару Божию за беззакония наша от глав наших отводящая. Радуйся, ризою Твоею честною от всяких несчастий нас сохраняющая; Радуйся, Матерним покровом щедрот Твоих жилища наша от огня и грома соблюдающая. Радуйся, Всемилостивая Услышательница гласов наших молебных в скорби и обстоянии; Радуйся, державная Скоропомощнице наша во дни тяжких испытаний. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 5

Боготечная звезда, икона Твоя всечестная: Богородице Дево, во всем мире чудес множеством благодатно сияет и просвещает души и сердца человеческия к познанию велия Твоего милосердия, имже род христианский покрываеши и заступаеши, яко Мати благосердная. О сем радующиеся благодарим Христа Бога, Тебе Матерь Свою по плоти и нам в Матерь по духу даровавшаго, и зовем Ему во умилении глубоцем: Аллилуиа.

Икос 5

Видим икону Твою, Владычице, яко воистину Купину неопалимую, во огни несгорающую, и присутствием Своим жилища человеческия в пламени несгораемыми соделывающую: Тебе бо дадеся благодать свыше, силу естества во чреве Твоем неопально вместившей, сея же благодати и пречистый образ Твой причастен показася, тем же от верных неопалимою Купиною наименовася, его же мы чествуем благолепно, и Тебе хвалебно вопием: Радуйся, свеще неугасимая, в молитвах за нас у Престола Господня присногорящая; Радуйся, огнем любве Божия и наша хладная сердца воспламеняющая. Радуйся, сению молитв Твоих зной страстей наших прохлаждающая; Радуйся, в час скорби и недо; умения помыслы душеполезныя нам ниспосылающая. Радуйся, во время безпомощия нашего, егда бедствуем и не имамы помогающаго, на помощь к нам ускоряющая; Радуйся, в годину несчастий внезапных державною рукою Твоею от погибели нас исхищающая. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 6

Проповедует Церковь христиан чудеса Твоя, Богородительнице, иже песка морскаго и звезд небесных многая суть: от востока бо и до запада хвально имя Твое чудесы и несть града или страны идеже не совершися Тобою действо силы Божия во избавление и спасение, просвещение и исцеление людей христоименитых, наипаче же чрез иконы Твоя Святыя обыкла еси чудотворити, изливающи от них струи милости и щедрот бедствующему и болящему человечеству. Сего ради славословим Тя гласы песний духовных, и вопием Сыну Твоему и Богу нашему: Аллилуиа.

Икос 6

Возсияла еси в светолитии божественныя славы, Дево Богоотроковице, Младенца и Предвечнаго Господа Иисуса Христа на руку Твоею держащи, и ликом силы Ангельских окружаема, якоже Тя видим на иконе изображенную, Моисейскую неопалимую Купину таинственно пронареченную, от нея же дары благодатныя верным даруеши, от огня и грома спасаеши, недужные врачуеши, скорбящии утешаеши, и всем вся благая и душеполезная ниспосылаеши, во еже пети Тебе гласы немолчными сице: Радуйся, о Ней же радуется и торжествует Ангельский собор и человеческий род; Радуйся, Еяже слава превосходит похвалы земныя и небесныя. Радуйся, от горних высот всю вселенную Матернею любовию Твоею надзирающая; Радуйся, юдоль земную многоскорбную благодеянии Твоими посещающая. Радуйся, неисчетною благостынею Твоею не оставляющая презренныя и отверженныя; Радуйся, сердоболием Твоим от рова погибельнаго исхищающая безнадежных. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 7

Хотя Господь явити любовь Свою к людям искупленным Его Кровию, дарова нам в покров и защиту Матерь Свою Пренепорочную и сию сотвори прибежище благоотишное всякой душе христианской, скорбящей и озлобленней, помощи и милости требующей. Ведуще убо о таком милосердом служении Твоему роду человеческому, Владычице Всеблагая, к Тебе очи наша в скорбех возводим, и руце молебно простираем, утешения от Тебя единыя просяще, да спасеши нас предстательством Твоим от скорбей временных и вечных, и сподобиши на земле живых в радости святых пети Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Дивно прославила еси чудесы икону Твою святую Купиною не; опалимую именуемую, Богородительнице Дево, еюже грады и веси от запаления огненнаго и молниеноснаго грому соблюдаеши и домы верных благословляеши, в них же чествуется благоговейно Пречистаго лика Твоего подобие. Сего ради яко дар многоценен, образ Твой благодатный радостно приемлем, достодолжным поклонением почитаем, и Тя по долгу ублажаем благохвалении сими: Радуйся, алавастре врачевания на всяк недуг врачевство со; держащий; Радуйся, мироположнице благоухания Христова облагоухавшая падшее человечество. Радуйся, узы греховныя разрешающая кающимся грешникам; Радуйся, пленницы страстей сокрушающая подви; зающимся о чистоте. Радуйся, дев Младопитательнице и матерей тихое веселие; Радуйся, вдов Заступнице и сирот благосердное призрение. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избаляющая.

Кондак 8

Странно есть видети, яко икона Твоя, Владычице, на досце написанная и по естеству Своему огненному действу подверженная, силу паче естественную являет и присутствием Своим силу огня укрощает, все познавая силу Божию и Твоих молитв действо, величаем возвеличившаго Тя Зиждителя всяческих Бога, во отраду и утешение нам даровавшаго образ Твой чудотворный и им спасающаго нас от огненнаго запаления, да присно зовем Ему благодарственно и хвалебно: Аллилуиа.

Икос 8

Весь мир христианский славит имя Твое, Преблагословенная Марие Богородице, и всякому верному сладостно и утешительно взирати на Пречистаго лика Твоего подобие, имже обыкла еси являти многая и преславная чудеса. Се и мы смиреннии Твою святую икону видяще боголепно ей поклоняемся и с любовию ю лобызаем, чающе от нея помощи и заступления Твоего державнаго, наипаче во время безпомощия нашего, егда грех ради наших, огненное запаление на ны найдет внезапно, да спасаеми Тобою от погибельнаго пламени благодарными усты Тебе вопием: Радуйся, нерукотворенная скиния Бога Слова, Херувимы превышающая и Серафимы превосходящая святынею и чистотою; Радуйся, облаче легкий Солнца Правды, имже Небесный к темным прииде, да на Небо с Собою нас возведет. Радуйся, райския двери отверзшая падшему человечеству рождеством Твоим святым; Радуйся, Небо и землю во едино совокупльшая пети Тебе и Рождшемуся от Тебя немолчныя хвалы. Радуйся, Божественный Источниче, воду жизни источивший, от неяже пиющии к тому не умирают; Радуйся, Гроздь спасения возрастившая благословенная лоза, вино безсмертия искапающая человеком. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 9

Всяку похвалу превосходит слава Твоя, Преблагословенная и Препрославленная Матерь Господа нашего: недоумевают бо и умы безплотнии пети Тя по достоянию, тем паче нам земным и перстным сие неудобно есть, но любовию к Тебе побеждаемии, дерзаем приносити Тебе посильное пение, хвалы и благодарения за премногую милость Твою к роду человеческому, егоже возлюбила еси и ему же благотворити не престаеши, подвизая всяк возраст верных взывати Рождшемуся от Тебя Спасу Христу: Аллилуиа.

Икос 9

Ветии человеческия изнемогают постигнути велию тайну Твоего Приснодевства, Богородительнице, юже утаи Господь от премудрых века сего, верою откры смиренным и благоговейным, пытливаго испытания чуждым, от них же православно и несомненно до рождества и в рождестве, и по рождестве Дева проповедуешися. Приими убо, о, Мати и Дево, и наше о сем исповедание вседушевное и укрепи нас последовати Тебе житием непорочным и сердечною чистотою, да возможем благоугодно воспевати к Тебе песни сицевыя: Радуйся, крине белоснежный девства и чистоты, неувядаемо цветущий горе; Радуйся, к девству и чистоте, невидимо руководствующая живущих доле. Радуйся, материнство и девство в Себе чудно сочетавшая; Радуйся, во обою непорочно и свято Себя соблюдшая; Радуйся, иноческих ликов предводительнице в чистоте души и тела; Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 10

Спасение человеческое устрояя Един от Троицы воплотитися от Тебе изволи, Богоневесто Владычице естество человеческое про; славив сидением одесную Отца на Престоле Божества, яко Сын Единородный, Тойже и Сын Твой по плоти бысть и Тебе с Собою прослави славою превышшею всякия славы, еяже добротою осеняема, не забываеши милостивно род человеческий, но молитвенно предстательствуеши пред Творцем в Троице Единым, о всех верно поющих Ему славословия песнь: Аллилуиа.

Икос 10

Стена еси девственным ликам и иноческим соборам, Богородице Дево, всем усердно к Тебе в молитвах притекающим, икону же Твою святую благоговейно чествующим: Тебе бо единей даровася от Господа благодать всемирнаго заступления, и верных в девстве и чистоте утверждения. Темже непорочнаго жития рачителие под Матерний покров Твой от бури страстей прибегают, и благоотишие душевное находят, согласно Тебе взывающе: Радуйся, иноков и инокинь благочестивых изрядная Покровительнице и теплая к Богу о них Ходатаице; Радуйся, тайных среди мира рабов Божиих всегдашняя Помощнице, и в подвизех духовных Руководительнице. Радуйся, юных Наставнице целомудрия и воздержания; Радуйся, старцев благоговейных Упоение и Отрадо. Радуйся, домы и семейства христианския осеняющая благим Твоим покровом; Радуйся, всяк возраст верных сподобляющая Твоего благосерднаго попечения. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 11

Пение хвалебное приносит Тебе немолчно святая Христова Церковь, Всепетая Владычице, возвещающи милости Твои и чудеса, имиже обогатися вся вселенная. Воистину, кто бо яко Ты скоропослушлива есть к молитвенным прошениям нашим, но и самыя прошения обыкла еси предваряти, милующи и ущедряющи требующих помощи Твоея святыя, сяже не лиши и нас смиренных, в час сей поющих во славу имени Твоего, и вопиющих Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светозарная Твоя икона, Богомати Пречистая, просвещает потемненныя грехами души наша сиянием Божественных чудес, в них же познаем Божия всемогущества силу и Твое милосердие неисчетное, присно готовое способствовати нам в покаянии и обращении от злых дел на путь спасения. Молим убо Тебя, Все; благая, не остави нас заблуждати в дебрях грехов и страстей, но приведи к тихому пристанищу благочестнаго и Богоугодного жития, да возможем достойно приносити Тебе сия песнопенныя дары: Радуйся, не попускающая обладати им над нами насилием смертнаго сего телесе; Радуйся, яко бесы имени Твоего Святаго боятся и трепещут. Радуйся, яко икона Твоя честная всяку силу диаволю присутствием своим прогонит; Радуйся, подвижников благочестия укрепляющая в бранях духовных со врагами спасения человеческаго. Радуйся, в час кончины помогая любовь и веру к Тебе имущим: Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 12

Благодати Божия причастну исповедуем Твою святую икону, Богоблагодатная Дево, и светло торжествуем праздник ея явления во образе со неопалимыя купины сея явльшися, тоежде и действо показует Своими чудесы, от огненнаго пламени сохраняющи и соблюдающи жилища наша Своим присутствием. Сию убо, яко щит и забрало, имуще Тебе, Помощницу нашу державную хвалами песненными ублажаем и Рождшемуся от Тебя Спасителю нашему вопием: Аллилуиа.

Икос 12

Поем Тя, Богородительнице, едину надежду и упование наше, проповедуем милости Твоя и не таим чудес Твоих, прославляем неисчетную благость Твою к роду христианскому, благословляем имя Твое святое, еже воистинну миро излиянное есть любящим Тя, благоуханием духовным исполняющее благочестивыя души. Облагоухай убо и нас, Владычице, смердящих страстьми духов; ными и сподоби чистым сердцем и нескверными усты взывати к Тебе: Радуйся, миро источающая в сладостное и душеспасительное, имже умащаются сердца Боголюбивые; Радуйся, недуги душевныя и телесныя врачующая единым прикосновением к иконе Твоей святей. Радуйся, Водительнице Благая на путь Богоугождения и спасения направляющая кающихся грешников; Радуйся, лествицею добродетелей возводящая подвижников Христовых ко вратам Царствия Небеснаго. Радуйся, смиренных и терпеливых страдальцев венчающая утешением благодатным; Радуйся, изгнанных и гонимых безвинно услаждающая предвкушением блаженства райскаго. Радуйся, Благодатная, Купина неопалимая, огненнаго запаления нас избавляющая.

Кондак 13

О, Всепетая Мати, рождшая всех святых Святейшее Слово, и неопалимая Купина от нас недостойных именуемая: вонми гласу молений и пений наших, пред святою иконою Твоею усердно Тебе возносимому, и теплою молитвою Твоею ко Господу огня временнаго и вечнаго избави нас, хвалящих имя Твое и про; славляющих чудеса Твоя, Сыну же Твоему и Богу нашему во; пиющих: Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)







Календарь Великого Поста 2017 календарь великий пост 2017


















Мы всегда будем рады услышать от Вас комментарии и пожелания к работе нашего сайта
Яндекс.Метрика

Rushnick.com 2011-2015 гг.